Työehtosopimukset Palkkalastussa

Palkkalastu tukee Maa- ja vesirakentamisen, Kuorma-autoalan, Metsäkonealan sekä Turvetuotantoalan työehtosopimuksia.

Työehtosopimukset ovat velvoittavien lakien jälkeen korkeatasoisin sopimus, jota alan toimijoiden on noudatettava. Työehtosopimukset ovat siis ylempänä arvoasteikossa kuin esimerkiksi työsopimukset tai työpaikalla vallitseva tapa tai käytäntö. Monet työehtosopimusten pykälät tulevat suoraan laista, kuten vuosilomalaista.

Jostain asioista työehtosopimuksissa voidaan määrätä sovittavan paikallisesti, jolloin työnantajat saavat itsenäisesti sopia työntekijän kanssa kyseisistä kohdista. Yleensä työehtosopimuksesta löytyy myös näihin tilanteisiin suositukset.

Työehtosopimukset solmitaan työnantajajärjestön ja työntekijäjärjestön kesken, jolloin se velvoittaa kaikkia järjestöjen jäseniä sekä heidän alempia jäseniään. Toisinaan mukana on myös valtion edustajia. Mikäli työehtosopimus on valtakunnallinen sekä asianomaisella alalla edustavana pidettävä, vahvistetaan siitä yleissitova alan työehtosopimus, jolloin se velvoittaa myös järjestöihin kuulumattomia alan toimijoita.

Valtakunnallisesti yleissitovat työehtosopimukset vahvistetaan työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunnan päätöksellä. Yleissitovat työsopimukset löytyvät sivuilta http://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/tyoehto.

AJANKOHTAISTA

Tulorekisteritoiminnallisuus tulossa mukaan PalkkaLastuun

Syksyn aikana olemme tehneet muiden järjestelmäkehittäjien tavoin paljon valmisteluja vuodenvaihteessa tapahtuvaan Tulorekisterin käyttöönottoon. Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta tulotiedoille, joka…

LUE LISÄÄ >

Metsäkonealan uusi TES, vuoden vaihteen päivitykset

10.1. hyväksytyn ja 11.1 voimaan astuneen uuden metsäkonealan TES:n muutokset on sisällytetty PalkkaLastun versioon 7.16.4. Uudessa versiossa löytyy perustuntipalkkojen korotukset, sekä muuttuneet ammattikokemuksen perusteella…

LUE LISÄÄ >

Palkkalastun vuosipäivitys 2015 on julkaistu

Palkkalastun vuosipäivitys vuodelle 2015 on julkaistu. Vuosipäivitys on ladattavissa Palkkalastu 7:n käyttäjille täältä

LUE LISÄÄ >